gallery/kuppaus

Jo kauan sitten ihmiset puhuivat pahasta verestä, joka oli monesti syynä erilaisiin vaivoihin. Nykyään puhutaan enemmänkin kuona-aineista ja aineenvaihdunnan häiriöistä, mutta edelleen monen vaivan takana on huono sakkaantunut verenkierto, jota saattaisi olla syytä elvyttää. Kuppaus puhdistaa, rentouttaa ja parantaa veren-, energia- ja nestekiertoa. Se antaa hermoärsytyksen akupisteisiin ja laittaa elimistön itseparantavat voimat liikkeelle.

Kuppausta suositellaan parantamaan yleiskuntoa, terveyden ylläpitoon, erilaisiin kiputiloihin, reumaan, raajojen verenkierto- ja nestekiertohäiriöihin, migreeniin, astmaan, ihottumiin, akneen, korkeaan verenpaineeseen, liian korkeaan hemoglobiiniin, vaihdevuosivaivoihin.

Moni kokee kuppauksen jälkeen olonsa keveäksi ja rentoutuneeksi, mutta kuppauksen hoitoteho jatkuu vielä haavojen paranemisen ajan. Tätä aikaa kutsutaan "itsehoitosavotaksi". Kuppausta ei suositella henkilöille, joilla on anemia, verenvuototauti, k-vitamiinin puutostila, verenohennuslääkkeet käytössä (lääkärin ohjauksessa voi kupata, jos lääkinnässä on mahdollista pitää taukoa), syöpä, sydäntauti joka estää saunomisen, yleinen heikkous.

Ennen kuppausta asiakas käy saunassa ja pyrkii löylyttelemään sen verran voimallisesti, että iho lämpenee ja rupeaa punoittamaan. Sen jälkeen hän asettuu hoitopöydälle vatsalleen. Selkä ja jalat pestään desinfioivalla saippualla samalla lihaksia tunnustellen ja hieroen.

Kuppaussarvet asetellaan paikoilleen, jonka jälkeen tehdään haavat yksitellen jokaisen sarven alle.
Haavojen tekemiseen käytetään kertakäyttöistä kirurgin veitseä, jolla sipaistaan pienet viillot iholle, yleensä 3-4 viiltoa riittää. Toimenpide on kivuton. Sarvet täyttyvät hiljalleen verestä, yleensä yläselän alueen sarvet täyttyvät nopeimmin ja sarvien tyhjennys aloitetaan sieltä edeten jalkoihin. Sarvia tyhjennellään niin kauan kuin haavat vuotavat. Lopuksi sarvet poistetaan ja iho pestään. Kuppauksen jälkeen on juotava riittävästi nestettä.

On hyvä varata itselleen aikaa palautumiseen ja voimallisia suorituksia on syytä välttää kuppauspäivänä. Seuraavana päivänä saatat halutakin siirtää "vuoria". Haavojen paraneminen kestää noin viikon. Yleisessä saunassa ja uimahallissa käymistä ei suositella pariin ensimmäiseen päivään tulehtumisriskin takia.

Perinteinen verikuppaus